![]() |
гбо 4 го поколения и вариатор.
вопрос , у кого стоит гбо 4 го поколения с вариатором ,есть ли смысл ставить на туксон. я купил свой туксон 2.0 мех с пробегом 42000 уже с газом но без вариатора,до этого ездил на шкоде а5 1,6 с газом и вариатором , вариатор доустанавливал сам. разницу прочувствовал лично ,все как описано в интернете ,вариатор ставил хмель.
|
Re: гбо 4 го поколения и вариатор.
[QUOTE=loci;331881]вопрос , у кого стоит гбо 4 го поколения с вариатором ,есть ли смысл ставить на туксон. я купил свой туксон 2.0 мех с пробегом 42000 уже с газом но без вариатора,до этого ездил на шкоде а5 1,6 с газом и вариатором , вариатор доустанавливал сам. разницу прочувствовал лично ,все как описано в интернете ,вариатор ставил хмель.[/QUOTE]
[QUOTE=ChipTune;330081]Если автомобиль побывал у нас, то вариатора там однозначно быть не может. Подобную гадость мы выбрасываем беспощадно и подальше. Вариатор корректно может работать только на двигателях с попарно-паралельным впрыском, то есть на тех где нету датчика положения распредвала. В Туксоне впрыск распределенный и я не знаю чей воспаленный мозг придумал туда тулить вариатор.[/QUOTE] [URL="http://tucson-club.org.ua/showpost.php?p=330081&postcount=902"]Ссылка[/URL] |
Меня, пока что, тоже останавливает авторитетное мнение Александра от установки вариатора, но хотелось бы услышать мнение тех, кто его установил, и вопрос в том какая прошивка мозгов стоит, стандартная бензиновая или газовая?:confused:
|
Мнения расходятся, вот нарыл.[URL="www.autocentre.ua/ac/service/exploitation/hyundai_tucson_13_l_gaza_vmesto_12_l_benzina-19178.html"]www.autocentre.ua/ac/service/exploitation/hyundai_tucson_13_l_gaza_vmesto_12_l_benzina-19178.html[/URL]
|
[url]http://tucson-club.org.ua/showthread.php?t=13406&page=3[/url] с поста 264
|
вариатор халл, который ставится на туксон учитывает положение коленвала и распредвала . для полноценного использования горения газа его нужно зажечь раньше особенно на низах , как это реализовать без чиповки под газ.чиповка лично мне не интересна.
|
[quote=loci;332070]как это реализовать без чиповки под газ.чиповка лично мне не интересна[/quote]
Как раз это вариатор и реализовует |
вариатор приобрел сам и установил пока полет нормальный , поезжу отпишусь,кому интересно пишите.
|
накатал с вариатором первую тысячу отзывы положительные средний расход по заправкам 11.3 литра на сотню при скорости до 100 км , заметно выросла тяга на низах ,пока доволен.
|
Катаю вариатор больше года, даволен, расход снизился, машина на низах не тупит.
|
С вариатором уже полтора года. Полет нормальный. На газу без вариатора не ездил, сравнивать не с чем.
|
Отьездил 9 месяцев с вариатором, затем 5 месяцев назад чипанулся (связано с тем, что вариатор плохо влиял на автомат). На газе, что без вариатора, что с вариатором, что после чиповки существенную разницу не почувствовал. Существенней на динамику и расход влияет то, каким газом заправился, вот это чувствую сразу. Проделывал это всё только ради сохранения выпускных клапанов и оптимизации расхода. Но ставя вариатор, надо понимать следующее: насколько я понимаю упрощённо, зажигание у нас регулируется следующим образом - компьютер делает зажигание раньше до тех пор, пока не начинается детонация и таким образом поддерживает зажигание на грани детонации, и происходит это в каких то прописаных границах (+/-). Вариатор значение угла зажигания, которое выдаёт компьютер увеличивает на установленную в нём величину, если появляется детонация комп делает зажигание позже (вполне может уменьшить и на величину выставленную в вариаторе). Если сумарно угол зажигания влазит в эти границы, то вариатор ставить бесплоезно (комп сам в состоянии выставить ранее зажигание), а если выходит за границы - то полезно. Но поскольку комп у нас самообучаемый + существуют зависимости зажигания от нагрузки, угла открытия заслонки и т.д и т.п. или наоборот, то как эта трахомудия в куче работает непонятно. Мне не нравилось как оно у меня работает.
|
Все верно для бензина , для газа у которого октановое число высокое детонации может и не быть.
|
[QUOTE=loci;343684]накатал с вариатором первую тысячу отзывы положительные средний расход по заправкам 11.3 литра на сотню при скорости до 100 км , заметно выросла тяга на низах ,пока доволен.[/QUOTE]
Скажите какие углы опережения зажигания и на каких обормотах Вы ставили, а то мне поставили 6 градусов везде и мне не очень нравится, временами кажется что машину кто то за хвост держит |
У меня тоже стояло 6гр.просто если больше то при рывке высвечивал чек после чиповки у кардена он рекомендовал если память не изменяет уменьшить на 3-4гр.
|
сам углы не выставлял вариатор выслали прошитый под машину пока все устраивает . по моему совету люди ставили на ланос и на субару оба довольны.
|
Вариатор Микролуч. Ставил и настраивал себе сам. Опережение выставил на 7 градусов. Тяга на низах заметно улучшилась. Разницы в расходе не заметил.
|
Варіатор STAG TAP-03/2.Ставив і настроював сам.Кут випередження від 9 і вниз.Значно живіша їзда.
|
[QUOTE=Fedorovich;465927]Варіатор STAG TAP-03/2.Ставив і настроював сам.Кут випередження від 9 і вниз.Значно живіша їзда.[/QUOTE]
Прохання поділися даними яка інсталяція ГБО (форсунки+як змонтовані, редуктор, комп'ютер). Чи після встановлення варіатора робив нове налаштування газового комп'ютера? Чи впливає варіатор на економічність? Формально обіцяють незначне зменшення витрат палива (2%). Це може мати сенс, бо двигун налаштований під 92 бензин. Але більшість польських інсталяторів стверджує що то плацебо ефект для LPG, рекомендують варіатор тільки для CNG. ECU напевно користується датчиком детонації і виставляє максимальні кути при яких не стукає (можна перевірити ELM 327 з програмою типу Torque), якщо збільшити кут, ECU автоматично знизить вихідний кут. Я б шукав підтвердження збільшення моменту на динамометричному стенді. |
[quote=newbe;466011]ECU напевно користується датчиком детонації і виставляє максимальні кути при яких не стукає (можна перевірити ELM 327 з програмою типу Torque), якщо збільшити кут, ECU автоматично знизить вихідний кут.[/quote]
Эбу ничего сам не выставляет ,УОЗ заложен в его картах ,вот согласно оным и выставляется угол . Если будет детонаия ,тогда угол будет уменьшен .Поскольку у газа октановое число выше ,то без проблем возможно увеличение УОЗ ,точное значение максимального угла можно увидеть по датчику детонации . К сожалению мало кто из установщиков вообще в этом чего нибудь понимает ,вот и рождаются сказки о не нужности вариатора и пр. ,ведь установить ГБО много ума не требуется ,производитель сделал все ,что бы даже полный идиот прилепил на машину и нажал пару кнопок в проге настройки ГБО .В случае с вариатором такого нет ,тут нужны и знания электроники для правильного подключения и понимение процессов происходящих в камере сгорания ,для настройки вариатора . Хотя ,достаточно и минимального набора знаний ,для "правильно подключить" ,есть готовые примеры для большинства машин,ну и выставить угол на 6-9гр. раньше(тоже есть готовые примеры для большинства машин) .В итоге ,прирост приемистости на низких оборотах и уменьшение шансов прогара клапанов . п.с. установлен вариатор Микролуч ,своими силами..... |
С вариатором тяга на пропане лучше, чем на 92-м белорусском.
|
[QUOTE=newbe;466011]Прохання поділися даними ...[/QUOTE]
Редуктор Tomasetto Artic,форсунки Hana Red Single,блок Stag-4 Q-BOX Plus. Форсунки максимально близько до впускного колектора.Вкрутки в колектор використав кутові GZ-1292.Трубопроводи термопластикові Faro.Хомути на тосольні рукави поставив пружинного типу,так надійніше. Варіатор Stag TAP 03/2 з підключенням до розподільчого валу.Кути випередження від 9 на холостих до 0 на 4000.Тяга зросла відчутно,провокує до активної їзди. Настройку проводив до і після установки варіатора. Про необхідність установки варіатора написано багато,немає змісту повторювати.Кожен вирішує сам.Скажу тільки один факт.Раніше від двигуна несло жаром,тепер так як і на бензині. |
Очень странно... Почему на холостых угол максимальный, а на высоких оборотах (там, где увеличение опережения наиболее актуально) - угол нулевой?
|
[QUOTE=kam14;466377]Очень странно... Почему на холостых угол максимальный, а на высоких оборотах (там, где увеличение опережения наиболее актуально [B][U]там немає лінійної залежності "вищі оберти - раніше запалювання" [/U][/B]) - угол нулевой?[/QUOT
Дуже важливою є залежність кута випередження запалювання саме від навантаження (якраз оберти не є навантаженням, навантаженням є сильно відкрита дросельна заслінка, відсутність розрідження в ресивері та впускному колекторі і, як наслідок, збільшення тиску в циліндрі), яке при високих обертах може бути значно більшим, ніж на холостих, бо дросельна заслінка може бути відкрита на 60-70%. Та й суміш може бути багатшою, ніж на холостих. До того ж, і наповнення та очищення циліндрів при 1000 об./хв. і при 4000 об./хв. відрізняється в рази. |
[quote=sergio1965;466380]там немає лінійної залежності "вищі оберти - раніше запалювання[/quote]Это так. Но стандартная настройка вариаторов, не реализующих поправку по нагрузке (например, версия "Микролуча" для Туссана) как раз имеют обратную предустановку углов: минимум в начале, до 7 - 9 градусов на больших оборотах. После установки вариатора эту кривую лишь незначительно корректируют, добиваясь оптимальной динамики. Например, у меня стоят углы от 3 до 8 градусов в диапазоне оборотов от 500 до 4000.
|
[QUOTE=kam14;466385]Это так. Но стандартная настройка вариаторов, не реализующих поправку по нагрузке (например, версия "Микролуча" для Туссана) как раз имеют обратную предустановку углов: минимум в начале, до 7 - 9 градусов на больших оборотах. После установки вариатора эту кривую лишь незначительно корректируют, добиваясь оптимальной динамики. Например, у меня стоят углы от 3 до 8 градусов в диапазоне оборотов от 500 до 4000.[/QUOTE]
Оптимальна динаміка це, звісно, добре, але, якщо коротко, то "Микролуч" для "Туссана" може працювати не коректно ? |
[QUOTE=sergio1965;466386]Оптимальна динаміка це, звісно, добре, але, якщо коротко, то "Микролуч" для "Туссана" може працювати не коректно ?[/QUOTE]Это Ваше предположение, или есть какая-нибудь конкретная информация?
ПС. Микролуч на Туссан по нагрузке угол не корректирует. Да и сделать это было бы крайне сложно (ИМХО). Как и пытаться править газовую карту по оборотам (а не только по времени впрыска). Так что приходится ездить на некоторых "средних" установках, а оптимум ни по настройке карты, ни по настройке вариатора практически недостижим. |
Згадайте старий добрий трамплер.Там якраз відбувалася корекція кута запалювання вакуумним регулятором.При зростанні нагрузки кут зменшувався.
Ось тут про варіатор [url]https://www.autocentre.ua/opyt/tehnologii/gbo-volshebnaya-korobochka-269876.html[/url] |
[quote=kam14;466393]Микролуч на Туссан по нагрузке угол не корректирует. Да и сделать это было бы крайне сложно [/quote]
Да нет проблем ,устанавливайте 3дхолл и будет по нагрузке коррекция ,только сомневаюсь ,что сможете "настроить" . Я специально брал 2дхолл ,поскольку не вижу смысла трахатся с настройкой 3д . В нашем случае ,вариатор тупо проворачивает трамблер(если по аналогии с карбюраторной смотреть) на более ранний угол и тем самым смещает все заложенные карты в эбу на этот угол ,но ЭБУ никто не мешает выполнять ранее заложенные задачи ,в том числе и УОЗ по нагрузке .Конечно ,с 3д вариатором можно еще точнее ,но сомневаюсь ,что на этом двигле это будет заметно. |
[QUOTE=adum;466397]... только сомневаюсь ,что сможете "настроить"[/QUOTE]Так и я об этом же говорил выше, что сделать это крайне сложно.
Напомню, из-за чего возникла дискуссия: меня удивили углы опережения от 9 градусов на ХХ до 0 на 4000 об/мин (о которых сообщил [B]Fedorovich[/B]) - это "вывернутые наизнанку" дефолтные установки Микролуча. Кто-то здесь явно ошибается. Хотя в режиме разгона (около 2000 - 2500 об/мин) и так, и эдак получится опережение градусов в 5 - 6. |
[QUOTE=kam14;466393]Это Ваше предположение, или есть какая-нибудь конкретная информация?
ПС. Микролуч на Туссан по нагрузке угол не корректирует. Да и сделать это было бы крайне сложно (ИМХО). Как и пытаться править газовую карту по оборотам (а не только по времени впрыска). Так что приходится ездить на некоторых "средних" установках, а оптимум ни по настройке карты, ни по настройке вариатора практически недостижим.[/QUOTE] Конкретної інформації немає, значить - моє припущення. |
Сьогодні встановив варіатор запалювання Мікролуч 3D. Рушає автомобіль плавніше, ніж з 2D, але динамічніше. Далі буду накопичувати досвід.
|
[QUOTE=sergio1965;491045]Сьогодні встановив варіатор запалювання Мікролуч 3D. Рушає автомобіль плавніше, ніж з 2D, але динамічніше. Далі буду накопичувати досвід.[/QUOTE]
До 3000 об./хв. двигун відчутно легше розкручується, далі кручу рідко, але цього достатньо, бо це самий використовуваний робочий діапазон обертів. Думаю, що двигуну з автоматичною КПП варіатор 3D буде навіть більш корисний, ніж з механікою. Ще напишу про результат їзди по заміських шосе, мені самому дуже цікаво. Ціна заміни 2D на 3D дуже помірна - еквівалент 25 доларів США разом із налаштуванням. Простий висновок: якщо двигун став динамічнішим та тяговитішим (збільшився крутний момент в цьому діапазоні), то це свідчить, що загальний (і від обертів, і від навантаження) кут випередження запалювання став оптимальнішим. |
[QUOTE=sergio1965;491089]До 3000 об./хв. двигун відчутно легше розкручується, далі кручу рідко, але цього достатньо, бо це самий використовуваний робочий діапазон обертів. Думаю, що двигуну з автоматичною КПП варіатор 3D буде навіть більш корисний, ніж з механікою.
Ще напишу про результат їзди по заміських шосе, мені самому дуже цікаво. Ціна заміни 2D на 3D дуже помірна - еквівалент 25 доларів США разом із налаштуванням. Простий висновок: якщо двигун став динамічнішим та тяговитішим (збільшився крутний момент в цьому діапазоні), то це свідчить, що загальний (і від обертів, і від навантаження) кут випередження запалювання став оптимальнішим.[/QUOTE] Різницю між 2D та 3D відчув у нещодавній поїздці по Карпатах (особливо, по таких "дорогах", як відрізок "Завоєля - Заросляк" (хто там їздив - зрозуміє). Повний салон пасажирів, повний багажний речей, дозавантажувався до стелі через вікно. Двигун став ЗНАЧНО еластичнішим. |
[quote=sergio1965;491949]Двигун став ЗНАЧНО еластичнішим[/quote]
варіатор додає стиснення і повітря? може лямбду відключає? на мою думку просто повезло з якістю газу |
[QUOTE=VIC;491955]варіатор додає стиснення і повітря? може лямбду відключає? на мою думку просто повезло з якістю газу[/QUOTE]
Моє пояснення. У карбюраторних двигунів був трамблер, який керував кутом випередження запалювання (як в "+", так і в "-") і складався він з [B][U]відцентрового[/U][/B] ("центробежного") автомата, який міняв кут запалювання в залежності від обертів КВ (функція варіатора 2D), та з [B][U]вакуумного[/U][/B] автомата, який міняв кут запалювання в залежності від розрідження за дросельною заслінкою, тобто, від навантаження на двигун (додаткова функція варіатора 3D порівняно з 2D). Тобто, варіатор 2D враховує тільки оберти КВ двигуна, а 3D - і оберти, і навантаження на двигун, що дуже важливо для кута запалювання. Заправлявся вже з 10 разів на різних заправках, в основному на WOG, декілька разів на АВАНТАЖ та БРСМ. Значить, повезло, якість у всіх стабільна. Плавне рушання з місця, тільки зі щепленням, як з дизельним двигуном, різниця з 2D доволі відчутна, особливо, якщо трішки вгору. Але їздив і на бензині, еластичність теж краща. Нікого не агітую, просто ділюся (для того і форум) своїми враженнями та відчуттями - повірте, за 36 років вони щось таки та вартують... |
[quote=sergio1965;491957]обто, варіатор 2D враховує тільки оберти КВ двигуна, а 3D - і оберти[/quote]те саме робить блок керування інжектором, навантаження вираховується маф+кут ДЗ+оберти або мап+кут ДЗ+оберти і епізодично лямбда, для розрахунку УВЗ ще сенсор детонації, так ось варіатор заганяє УВЗ аж в детонацію
|
[QUOTE=VIC;491958]те саме робить блок керування інжектором, навантаження вираховується маф+кут ДЗ+оберти або мап+кут ДЗ+оберти і епізодично лямбда, для розрахунку УВЗ ще сенсор детонації, так ось варіатор заганяє УВЗ аж в детонацію[/QUOTE]
Те, що штатний блок разом зі всіма датчиками все це робить, зрозуміло. Для чого ж тоді газовий блок разом зі всіма газовими "приблудами", в т.ч. варіатором в принципі ? Не сперечаюся, просто дискутую, щоб зрозуміти те, що, можливо, не до кінця розумію, і вдячний за роз'яснення. При налаштуванні варіатора 3D як раз навпаки - дещо зменшили кути випередження запалювання в режимі рушання, на 2D вони були на декілька град. більше в "+" і в момент відкриття ДЗ при рушанні двигун був різкіший. Думаю, при виникненні детонації у будь-якому разі датчик детонації свою справу зробить, але щоб газ здетонував, потрібно і справді всі кути задерти неймовірно. Детонації, яку особисто я вловлюю дуже непогано, немає. |
[quote=sergio1965;491959]Для чого ж тоді газовий блок разом зі всіма газовими "приблудами"[/quote]для того щоб вмикати інші форсунки і генерувати їх таймінги, для багатоточкового вприску (не безпосередньо в циліндри) навіть момент вприску не настільки важливий
|
[QUOTE=VIC;491962]для того щоб вмикати інші форсунки і генерувати їх таймінги, для багатоточкового вприску (не безпосередньо в циліндри) навіть момент вприску не настільки важливий[/QUOTE]
Добре. Варіатор 2D коригує момент запалювання в залежності від навантаження на двигун і в чому відмінність між варіаторами 2D та 3D ? |
Часовий пояс GMT +3. Поточний час: 01:33. |
vBulletin 3.8.6 ; Copyright © 2000-2025 Jelsoft Enterprises Limited
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010
При использовании информации с форума, действующая ссылка на первоисточник обязательна!