КПК

Показати повну версію : Причины высокого расхода: простые техники экономного вождения

ProGas
14.09.2019, 22:53
Регулярно наблюдая за характерными ошибками в вождении, решил снять ролик, который раскрывает основные причины увеличенного расхода, а так же показываю на примере нового Hyundai Tuscon 2.0 техники вождения, которые позволяют снизить расход топлива как в городе, так и на трассе.

[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]

Тема довольно обширная и имеет много ответлений. Если видео понравится, будем снимать дальше

Joice
18.09.2019, 17:01
К сожалению, почему-то со смартфона большинство видео на этом ресурсе у меня не открывается. По свободе гляну на ПК. Надеюсь увидеть и услышать много полезного. В любом случае, спасибо. Может в ролике упоминалось, но у меня вопрос и не только к автору. Есть ли какие рекомендации по оптимальным оборотам двигателя. Например, оптимальный диапазон переключения передач? Рекомендуемый диапазон оборотов двигателя в городском цикле? Я не лихач и не тормоз на дороге, с приличным водительским стажем. Но тем не менее сомневаюсь, что езжу максимально экономно. На предыдущей Аудюхе 2,8-литровой в Киеве мне достаточно было первой, третьей и пятой передачи. При этом тахометр выше 2500 не показывал. На своем нынешнем Тушканчике все передачи востребованы, но чтоб уверенно себя чувствовать в левом ряду переключения приходится делать на более высоких оборотах. В общем, по сегодняшний день я уверен, что чем меньше оборотов совершает двигатель, тем больший его ресурс и экономичней езда. На сколько я прав в последнем убеждении?

СТО ХАДО
18.09.2019, 23:11
М-м-м... 18 минут моей жизни за то, что можно уложить в 2-3 фразы? Ни слова про особенности АКПП, МКПП и прочих роботах/вариаторах (как на счет "энергичного, не влияющего на расход" ускорения на кикдауне?) ? Ни слова про минимальные обороты при торможении двигателем после которых начинается впрыск топлива (касаемо МКПП в частности)? Ни слова про кучи говна на крыше, пардон, тзулях, великах и прочего полезного барахла, опять пардон, бесполезных с точки зрения аэродинамики вещей за пределами габаритов авто? Ни слова про давление в шинах? Ни слова про открытые окна/кондиционеры? И т.д.

Без обид - лайк или диз ставить не буду ибо, IMHO, "тема сисек не раскрыта", но вижу, что старались. Обещана вторая часть? Даже смотреть не буду, поскольку первая часть (лично для меня) - зря потраченное время.

Еще раз без обид, это лично мое мнение, не обязательно правильное, не настаиваю.

VIC
19.09.2019, 04:51
IMHO, "тема сисек не раскрыта", но вижу, что старались.для великооб'ємних моторів на авто з поганою аеродинамікою десь так і є, близько, інтенсивний вихід на режим дійсно вигідніший ніж плавний набір швидкості))

sergio1965
20.09.2019, 21:55
К сожалению, почему-то со смартфона большинство видео на этом ресурсе у меня не открывается. По свободе гляну на ПК. Надеюсь увидеть и услышать много полезного. В любом случае, спасибо. Может в ролике упоминалось, но у меня вопрос и не только к автору. Есть ли какие рекомендации по оптимальным оборотам двигателя. Например, оптимальный диапазон переключения передач? Рекомендуемый диапазон оборотов двигателя в городском цикле? Я не лихач и не тормоз на дороге, с приличным водительским стажем. Но тем не менее сомневаюсь, что езжу максимально экономно. На предыдущей Аудюхе 2,8-литровой в Киеве мне достаточно было первой, третьей и пятой передачи. При этом тахометр выше 2500 не показывал. На своем нынешнем Тушканчике все передачи востребованы, но чтоб уверенно себя чувствовать в левом ряду переключения приходится делать на более высоких оборотах. В общем, по сегодняшний день я уверен, что чем меньше оборотов совершает двигатель, тем больший его ресурс и экономичней езда. На сколько я прав в последнем убеждении?
І-а - 0 - 20 км/год., ІІ-а - 20 - 40, ІІІ-а - 40 - 60, ІV-а - 60 - 80, VI-a - 80 - 120. Якщо по обертах, то від 2000 до 3000. Це режими для мінімальних витрат палива.

Joice
21.09.2019, 08:43
-а - 0 - 20 км/год., ІІ-а - 20 - 40, ІІІ-а - 40 - 60, ІV-а - 60 - 80, V-a - 80 - 120. Якщо по обертах, то від 2000 до 3000. Це режими для мінімальних витрат палива
Саме так і рухаюсь. При 80-ти в мене вже п'ята. Але якщо я сповільнююсь до 60-ти, то на четверту перемикатися не буду - потихеньку прискорюватимусь на п'ятій. Звісно, якщо позаду ніхто не блиматиме дальнім світлом.

Evgen 2
21.09.2019, 15:09
При 80-ти в мене вже п'ята
я 65-70 і норм, якщо звісно це не обгін

sergio1965
21.09.2019, 22:19
......Але якщо я сповільнююсь до 60-ти, то на четверту перемикатися не буду - потихеньку прискорюватимусь на п'ятій......
Невірно, потрібно переходити на IV-у передачу. Високооборотному двигуну, як наш, важкувато при таких обертах працювати - це ж не дизель. При обертах, менших за 2000, погано наповнюються та очищуються циліндри двигуна і він працює неефективно - немає так званого газодинамічного наддуву. До того ж, при низьких обертах зменшується тиск мастила в системі змащування і може бути контакт металевих поверхонь між собою, наприклад, вкладишів та шийок колінчастого валу. Та й розбризкування мастила на циліндри двигуна буде гірше і мастильна плівка буде тонкою. Коли мастило ще свіже це одна ситуація, а коли вже пройшло більше 7 - 8 тис. км (про мото-години я вже і не говорю...), то воно вже має меншу густину (в'язкість) і його легше продавити - ось і трапляються задири.

sofyart
22.09.2019, 05:06
У вас автомобили по 20 лет и более несут такую чушь капец.
Единственный способ экономить - ходить пешком.
Плюс минус один литр это ерунда.

VIC
22.09.2019, 07:41
Единственный способ экономить - ходить пешком.
це п'ять))) а ще забув написати що дволітровим буває тільки сок і кока-кола)))

sergio1965
22.09.2019, 12:30
У вас автомобили по 20 лет и более несут такую чушь капец.
1. Единственный способ экономить - ходить пешком.
2. Плюс минус один литр это ерунда.

1. Повністю згоден - утримування автомобіля, особливо, на паливо, дуже не дешева річ.
2. Не згоден - +/- 1 л/100 км це близько 10%. А скільки хочете - 30%, 40%, 50% ????? Тоді тільки "гібрид", або ГБО. Якщо я наїжджаю 10 тис. км в рік і витрачаю на паливо (газ) 15000 грн., то річна економія в 10% (1500 грн.) дає можливість "на шару", принаймні, особисто мені:
замінити в двигуні мастило, мастильний фільтр, повітряний фільтр, всі газові фільтри, повітряний фільтр салону, балансувати колеса при переході на сезонну гуму, купувати омивачі стекол та ще півроку (10-12 разів) мити автомобіль на мийці самообслуговування. Якби комусь якийсь сервіс запропонував 1 раз на рік таку "шару", хтось би відмовився ?

p.s. Як приклад. Хтось пригальмовуючи іде накатом і при цьому витрачає паливо в режимі ХХ та ще й стирає гальмівні колодки, а хтось гальмує передачею в КПП та економить паливо (зменшуючи при цьому шкідливі викиди, але мало хто думає про екологію...) і зберігає колодки. Кожному своє.

VIC
22.09.2019, 15:13
Хтось пригальмовуючи іде накатом і при цьому витрачає паливо в режимі ХХ та ще й стирає гальмівні колодкимабудь ти сплутав накат з вибігом на нейтралі?

SOM Tucson
20.06.2020, 13:15
Так, все ж, вигідніше з гірки йти на передачі чи на нейтралі з бензиновим 2.0? Чув і бачив протилежні думки.
Дякую за розтлумачення давно відомої істини :-)

Отправлено с моего Redmi 5 Plus через Tapatalk

barsa
20.06.2020, 14:31
Коли цей експерт на повному серьозі стверджує, що відпустити педаль газу і ваш автомобіль перестає споживати пальне( "реальний нуль" він каже), то хочеться його довбонути об двигун носом і спитати: а двигун працює чи ні при цьому? Менш ніж на холостому ході працюючий двигун не споживає палива. Тобто ні про який "нуль" споживання не йдеться. Двигун все одно буде спалювати пальне не менш ніж на ХХ. Таке враження, що він у школі пропустив закон зберігання енергії. Тому катитися на нейтралі завжди буде мінімальним рівнем споживання пального. Саме тому у продвинутих роботах є режим розмикання щеплень.

Doutor
20.06.2020, 22:10
Послідкую за темою, бо раніше докатував на нейтралі, а останній рік - на швидкості, і це дещо зменшило споживання. Небагато, мілілітрів на 200. Перейшов на такий режим після інфи про відсікання вприску пального форсунками, та краще змащування двигуна при докатці на високих обертах, порівняно з нейтраллю. Але, досі так і не дізнався на яких обертах та сама межа відсікання. Почекаю на думку експертів.

barsa
21.06.2020, 09:57
Послідкую за темою, бо раніше докатував на нейтралі, а останній рік - на швидкості, і це дещо зменшило споживання. Небагато, мілілітрів на 200. Перейшов на такий режим після інфи про відсікання вприску пального форсунками, та краще змащування двигуна при докатці на високих обертах, порівняно з нейтраллю. Але, досі так і не дізнався на яких обертах та сама межа відсікання. Почекаю на думку експертів.
А двигун при цьому працює? Якщо працює - то ніякий вприск не відсікається, бо двигун заглохне без вприска палива.

VIC
21.06.2020, 10:05
Коли цей експерт на повному серьозі стверджує, що відпустити педаль газу і ваш автомобіль перестає споживати пальне( "реальний нуль" він каже), то хочеться його довбонути об двигун носом і спитати: а двигун працює чи ні при цьому? Менш ніж на холостому ході працюючий двигун не споживає палива.
це правда, не споживає, подача палива припиняється, на різних двигунах момент відновлення подачі різний, при зрушенні педалі акселератора або до того часу поки оберти не упадуть до 800-1800 залежно від двигуна, причому це було реалізовано ще в карбюраторних двигунах вакуумним чи електромагнітним клапаном ПХХ
P.S. відсутність знань про явище або процес не означає відсутності явища або процесу

SOM Tucson
21.06.2020, 10:13
це правда, не споживає, подача палива припиняється, на різних двигунах момент відновлення подачі різний, при зрушенні педалі акселератора або до того часу поки оберти не упадуть до 800-1800 залежно від двигунаТобто, якщо попереду незначний але затяжний спуск, є сенс розігнатися, наприклад, до 60-70 км/год і переключити на 4-у передачу для підняття обертів незважаючи на гальмування двигуном чи, все ж, котитися на 5-ій без гальмування двигуном, але зі швидшим падінням обертів (хоча, в такому випадку і сам через трохи мусиш перейти на 4-у із затуханням швидкості)?

Doutor
21.06.2020, 11:05
А двигун при цьому працює? Якщо працює - то ніякий вприск не відсікається, бо двигун заглохне без вприска палива.

Ну як працює... Звісно працює, але пасивно, його крутить інерція руху машини. Так саме, як, наприклад, із непрацюючим двиглом, тебе тягнуть на буксирі, ти вмикаєш 4-ту передачу, двигун крутиться, мастило качається, помпа, вакуумник та підсилювач керма працюють, але вприску нема.

barsa
21.06.2020, 11:14
Ну як працює... Звісно працює, але пасивно, його крутить інерція руху машини. Так саме, як, наприклад, із непрацюючим двиглом, тебе тягнуть на буксирі, ти вмикаєш 4-ту передачу, двигун крутиться, мастило качається, помпа, вакуумник та підсилювач керма працюють, але вприску нема.
Ви це серьозно кажете? А ще доросла людина. Якщо у двигун унутреннього згоряння не вприскувати паливо, то він не буде працювати. А те, що ви розказуєте відноситься до підвищених витрат пального тягачем.

Doutor
21.06.2020, 11:18
Тобто, якщо попереду незначний але затяжний спуск, є сенс розігнатися, наприклад, до 60-70 км/год і переключити на 4-у передачу для підняття обертів незважаючи на гальмування двигуном чи, все ж, котитися на 5-ій без гальмування двигуном, але зі швидшим падінням обертів (хоча, в такому випадку і сам через трохи мусиш перейти на 4-у із затуханням швидкості)?

Усе залежить від обертів, на яких відсікається вприск на нажих двигунах. Поки що, точні цифри ніхто не озвучив.
Я, взагалі, не фанатію цією темою, тобто "тільки так і все". Системно стараюся докатуватися до світлофора, чи спускатися з горки накатом на передачі, але інколи бувають ситуації, що вмикаю нейтраль, щоб не втрачати швидкість через гальмування двигуном.

Doutor
21.06.2020, 11:24
Ви це серьозно кажете? А ще доросла людина. Якщо у двигун унутреннього згоряння не вприскувати паливо, то він не буде працювати. А те, що ви розказуєте відноситься до підвищених витрат пального тягачем.

Раджу не переходити на особистості, та не дорікати фразами "ви ж доросла людина". Дорослі люди вже вам вказали, що явище існує, вірите ви в нього, чи ні.

kym
21.06.2020, 11:27
ото головняк у владельцев механики....
:rofl:
коробка-автомат - и нет проблем

Doutor
21.06.2020, 11:40
Наглядний експеримент із підключенням форсунки в паралель на Елантрі, чи Акценті.
Як повністю відсікається пальне на передачі, дивитися з 7:55.
9:15, форсунка вмикнулася при переході межі коло 1000 об/хв.

VIC
21.06.2020, 12:26
коробка-автомат - и нет проблемтам також нейтраль є))
в мене навіть дві, ще в роздатці

kym
21.06.2020, 12:52
там також нейтраль є))
есть, но ведь не для постоянного пользования на ходу на каждой горке
более того, по ее использованию есть жесткие ограничения (буксировка)

SOM Tucson
21.06.2020, 13:06
Усе залежить від обертів, на яких відсікається вприск на нажих двигунах. Поки що, точні цифри ніхто не озвучив.

Я, взагалі, не фанатію цією темою, тобто "тільки так і все". Системно стараюся докатуватися до світлофора, чи спускатися з горки накатом на передачі, але інколи бувають ситуації, що вмикаю нейтраль, щоб не втрачати швидкість через гальмування двигуном.І я не фанатію, але цікавлюся для того, щоб виробити "правильну" манеру їзди і експлуатації двигуна, бо вже пренавчався рушати 2 рази :-)
Передачі теж не у згаданих вище діапазонах переключаю: І-- рушіння, ІІ--до 20, ІІІ-- 20-40, ІV-- 40-60,. V--60+. Думав, що двигуну корисніше не розкручуватися при переключенні і краще на нижньому значенні діапазону (саме тому, напевно, іноді не вистачало обертів при розгоні і машину посмикувало при переході на вищу передачу при розгоні трохи більшому, ніж плавно-повільний).
Старався тримати оберти у межах 1500-2000 і при переході за 2000 перемикатися на вищу.Читаючи гілку, розумію, що навпаки, при переключенні на низу діапазону я тримаю його у напруженні і навантаженні на розгоні після кожного переключення і краще трохи додати при переключенні обертів ближче до 2500
Взагалі, одна передача для мене зайва при старті зі світлофора -- поки розженуся і 3 рази переулючуся, то задні вже обженуть і забудуть :-)

СТО ХАДО
21.06.2020, 13:10
Тобто, якщо попереду незначний але затяжний спуск, є сенс розігнатися, наприклад, до 60-70 км/год і переключити на 4-у передачу для підняття обертів незважаючи на гальмування двигуном чи, все ж, котитися на 5-ій без гальмування двигуном, але зі швидшим падінням обертів (хоча, в такому випадку і сам через трохи мусиш перейти на 4-у із затуханням швидкості)?

Как-то все замудрено. Тормозить двигателем умеете? Процесс такой-же. Включить высокую передачу, катиться пока обороты не станут около 1500, переключится на низшую передачу и т.д.

І я не фанатію, але цікавлюся для того, щоб виробити "правильну" манеру їзди і експлуатації двигуна, бо вже пренавчався рушати 2 рази :-)

Да все просто - не включай нейтраль при движении накатом (как некоторые называют - "зимний" стиль езды) и при движении в городе заранее считай ситуацию.

Как минимум 3 варианта, прежде чем разводить холивар:
1. Гугл в помощь.
2. Ловим знакомого с бортовым компом который показывает мгновенный расход. Экспериментируем.
3. Будучи в такси, уточняем у водителя полностью ли подключен таксометр (обычно даже на самых дешевых функция мгновенного расхода есть). Если да - экспериментируем.

P.S. А что там китайские приблуды ELM? Показывают?

Doutor
21.06.2020, 19:33
Старався тримати оберти у межах 1500-2000 і при переході за 2000 перемикатися на вищу.Читаючи гілку, розумію, що навпаки, при переключенні на низу діапазону я тримаю його у напруженні і навантаженні на розгоні після кожного переключення і краще трохи додати при переключенні обертів ближче до 2500
Взагалі, одна передача для мене зайва при старті зі світлофора -- поки розженуся і 3 рази переулючуся, то задні вже обженуть і забудуть :-)

Було, що сам робив таку помилку. Здавалося, що чим менше оберти, тим менше навантаження на двигун. До того ж, такий пенсіонерський стиль їзди реально економив пальне, більш ніж на пів літра. Але, згодом усвідомив, що двигуну від цього тільки гірше і важче. У гілці про масложер є пост по заміні поршнів. Вони деформуються саме через це "перекладання" при навантаження на малих обертах. Виходить не дуже логічна економія - трішки зберегти пального, щоб потім попасти на ремонт двигуна.
Зараз орієнтуюся не по швидкості, а по обертах. Намагаюся перемикати передачу на вищу із 2500-3000 об/хв. Бува, коли треба швидко розігнатися, перемикаюся на 4000, і тоді усвідомлюєш, що то не наш дволітровик такий в'яленький, а то - ми, що не вміємо вибрати відповідний режим перемикання ))

SOM Tucson
21.06.2020, 19:40
Потренуюся зі швидкостями і обертами.
А яку межу обертів краще не перетинати на трасі?

Doutor
21.06.2020, 19:49
Виробник для цього накреслив на тахометрі червону зону ;)

kym
21.06.2020, 21:29
Намагаюся перемикати передачу на вищу із 2500-3000 об/хв. Бува, коли треба швидко розігнатися, перемикаюся на 4000, і тоді усвідомлюєш, що то не наш дволітровик такий в'яленький, а то - ми, що не вміємо вибрати відповідний режим перемикання ))
автомат до таких оборотов не доходит
т.е. теория так себе....

Doutor
21.06.2020, 21:49
автомат до таких оборотов не доходит
т.е. теория так себе....

Логіка автомату більш у дотриманні еконорм Євро N, ніж у забажаннях водія. Через це й купив собі на механіці.

VIC
21.06.2020, 22:01
автомат до таких оборотов не доходиту мене і в 6 ходить якщо є необхідність

SOM Tucson
21.06.2020, 23:19
Виробник для цього накреслив на тахометрі червону зону ;)Тобто, до 6000 можна крутити і постійно тримати, незважаючи на ревіння з-під капоту? :-)

kym
22.06.2020, 07:47
якщо є необхідність
оставил главное
но повседневно ты до такого не доводишь - факт

Doutor
22.06.2020, 08:27
Тобто, до 6000 можна крутити і постійно тримати, незважаючи на ревіння з-під капоту? :-)

Ну, не знаю, чи є така необхідність їздити ПОСТІЙНО більше 200 км/год? І, взагалі, чи вдасться розігнати наш двигун до 6000 об. на п'ятій передачі?
Мені здається, що ми вже починаємо флудити...

VIC
22.06.2020, 08:29
Тобто, до 6000 можна крутити і постійно тримати
можна, не довго, у 2,0 бензинового тушкана поличка 4-4,2, це режим максимальної ефективності двигуна (максимального крутного моменту), тому крутити до 6 недоцільно, виключно для затримки переключення передачі вгору, щоб не втрачати час на перемикання в критичний момент

VIC
22.06.2020, 08:30
чи вдасться розігнати наш двигун до 6000 об. на п'ятій передачі?з гори при попутному вітрі (якщо серйозно, то довго але можна)

SOM Tucson
22.06.2020, 08:31
Ну, не знаю, чи є така необхідність їздити ПОСТІЙНО більше 200 км/год? І, взагалі, чи вдасться розігнати наш двигун до 6000 об. на п'ятій передачі?
Мені здається, що ми вже починаємо флудити...Це не флуд. Я якраз і запитував про допустиме довготривале значення обертів на трасі, а не про червону зону ;-)

SOM Tucson
22.06.2020, 08:34
можна, не довго, у 2,0 бензинового тушкана поличка 4-4,2, це режим максимальної ефективності двигуна (максимального крутного моменту), тому крутити до 6 недоцільно, виключно для затримки переключення передачі вгору, щоб не втрачати час на перемикання в критичний моментДякую, саме це і намагався взнати, коли на трасі є вибір між швидкостями за 100 км/год.

VIC
22.06.2020, 08:36
Я якраз і запитував про допустиме довготривале значення обертів на трасі, а не про червону зону ;-)
як звичайно, на комфортній швидкості 5-та передача, для обгону 4-та, для ривка 3-я

sergio1965
22.06.2020, 10:21
Дивно, люди наїздили дсятки тисяч кілометрів, а не знають такої функції свого авто. Та ще й сперечаються... Система ПХХ нашого автомобіля вимикає подачу палива приблизно з 2000 об./хв., а вмикає приблизно при 1000. Активізацію роботи системи ПХХ мжна відчути - при цьому відбувається ледь-ледь помітний поштовх,

VIC
22.06.2020, 11:01
Активізацію роботи системи ПХХ мжна відчути - при цьому відбувається ледь-ледь помітний поштовхну то вже зовсім принцесою на горошині потрібно бути)))

SOM Tucson
22.06.2020, 11:11
як звичайно, на комфортній швидкості 5-та передача, для обгону 4-та, для ривка 3-яЯ "увібрав" про 4000-4200 (перевірю при нагоді, якій швидкості відповідає), бо частенько їзжу Київ-Рівне і жалію двигун, відчуваючи, як він реве -- скидаю до 100-110 км/год. :-)

kym
22.06.2020, 11:15
4000-4200 (перевірю при нагоді, якій швидкості відповідає), бо частенько їзжу Київ-Рівне і жалію двигун, відчуваючи, як він реве -- скидаю до 100-110 км/год. :-)
после 3000 начинается неимоверный жор топлива в геометрической прогрессии...
посему 100-110 это около +\- 2500 и самое то по расходу....

VIC
22.06.2020, 12:03
после 3000 начинается неимоверный жор топлива в геометрической прогрессии...це не з обертами, з аеродинамікою зв'язок, швидкість....

VIC
22.06.2020, 12:05
Я "увібрав" про 4000-4200 (перевірю при нагоді, якій швидкості відповідає)це 160, забагато для тушканівської аеродинаміки

SOM Tucson
22.06.2020, 17:47
це 160, забагато для тушканівської аеродинамікиА скільки буде нормою вище оптимуму у 100-110?

VIC
22.06.2020, 19:12
А скільки буде нормою вище оптимуму у 100-110?
найекономічніший 80-90 км/год, не напряжно для двигуна 2000-4500 об/хв

SOM Tucson
22.06.2020, 19:16
Дякую :-)

sergio1965
23.06.2020, 13:30
Найоптимальніший швидкісний режим на 5-ій передачі - 80 -120 км/год. І менше, і більше (можливо, комусь буде дивно) - двигуну буде важкувато, тоді вже 4- та.

SYN
23.06.2020, 15:04
двигуну буде важкувато
Наверно больше коробке, ведь у тебя уже есть печальный опыт.

sergio1965
23.06.2020, 16:08
Наверно больше коробке, ведь у тебя уже есть печальный опыт.
Так, і коробці теж. Хоча особисто я на 5-ій менше 80 та більше 120 не їжджу, тому мій сумний досвід з парою 5-ої передачі, напевно, це просто брак виробництва.
Є такий прилад, як економметр, по суті це вакуументр, який показує розрідження у задросельному просторі. Якщо його встановити та їздити по його показах (зелена зона), то це буде найекономічніший режим. Хоча зараз є і більш просунуті гаджети - бортові комп'ютери, які, до речі, показують і як припиняється подача паливо в режимі гальмування передачею.

SOM Tucson
24.06.2020, 00:10
Найоптимальніший швидкісний режим на 5-ій передачі - 80 -120 км/год. І менше, і більше (можливо, комусь буде дивно) - двигуну буде важкувато, тоді вже 4- та.А я з 60 вже перемикався на 5-у.
За два дні спробував підняти звичну планку обертів по діапазонах передач:
БУЛО ............ СТАЛО
І--старт ......... до 20
ІІ-- до 20 ......... 20-30
ІІІ-- 20-40 ....... 30-50
IV-- 40-60 ....... 50-65
V-- 60+ ............ 65+

1) Трохи смикає при розсинхроні після перемикання з незвички :-)
2) Не стало пропусків (посмикувань) на розгоні після перемикання.

sergio1965
24.06.2020, 14:01
Перемикати передачі зручніше не по швидкості, а по обертах - саме для цього і встановлено тахометр. На будь якій передачі довожу оберти до 2800 - 3000 і перемикаю на вищу - оберти стають 2000 -2200. Якщо оберти падають нижче 2000, роблю "перегазування" і перемикаю на нижчу передачу. Робочий діапазон в 2 - 3 тис. обертів - "золота середина" для тягово-економічних показників двигуна в стандартних умовах експлуатації. Якщо від двигуна потрібна більша віддача - збільшуємо оберти - наш двигун досить таки високообертовий, і йому краще, наприклад, 4000, ніж 1500.
І пам'ятаємо, що збільшення навантаження на двигун це не збільшення обертів, а збільшення відкриття дросельної заслінки (натискання на педаль акселератора).

SOM Tucson
24.06.2020, 15:24
Щойно спробував перемикатися не раніше 2500... Оберти падають на +-1800--2000 Виходить, по місту V взагалі не використовується, бо при 55-60 км/год йде перемикання всього на IV...

SYN
24.06.2020, 15:45
А я з 60 вже перемикався на 5-у.
Вот, а потом следующий владелец говорит что брак коробки передач :)

SOM Tucson
24.06.2020, 15:54
Добре, що всього пару місяців так поїздив, поки їздити вчився)) Дякую усім, хто просвітлював :-)

sergio1965
24.06.2020, 19:08
1. Є такий термін - "газодинамічний наддув". Це коли паливо-повітряна суміш під дією інерції дозаряджає циліндр. Але працює цей наддув при обертах від 2000. Якщо менше, наповнення циліндрів погане. Думаю, далі зрозуміло...
2. Крім того, при обертах від 2000 об./хв. в парах тертя відбувається рідинне тертя (жидкостное трение), коли металеві деталі між собою не контактують - між ними мастильний клин. Якщо менше 2000, то між цими деталями може бути напіврідинне тертя (полужидкостное), коли деталі між собою мають контакт і, відповідно, зношують одна іншу. Думаю, далі теж все жрозуміло...
3. Оптимальні витрати палива та ресурс двигуна - взаємопов'язані речі.
4. І на останок. Якщо двигуну легше, він споживає менше палива та менше зношується, якщо важче - більше споживає та більше зношується. За допомогою тахометра ми можемо підтримувати оптимальні оберти, заощаджуючи на паливі та зберігаючи ресурс агрегатів - все в наших руках.

VIC
24.06.2020, 21:59
За допомогою тахометра ми можемо підтримувати оптимальні оберти, заощаджуючи на паливі та зберігаючи ресурс агрегатівза дорогою слідкувати потрібно, за приладами можна слідкувати в небі і на великій воді, інакше ресурс мотора не вдасться виробити належним чином)))

SOM Tucson
24.06.2020, 22:53
А коробці шкодить підкочуватися, гальмуючи нею з перемиканням на нижчу швидкість? Краще переключитися пару раз вниз чи при досягненні 1500 на поточній передачі просто перейти на нейтраль і застосувати гальма?

sergio1965
25.06.2020, 09:01
А коробці шкодить підкочуватися, гальмуючи нею з перемиканням на нижчу швидкість? Краще переключитися пару раз чи при досягненні 1500 на поточній передачі просто перейти на нейтраль?

В коробці є синхронізатори, які вирівняють частоти обертання відповідних шестерен, тому не шкодить. Головне, як поміняються оберти при переході на нижчу передачу: якщо збільшаться на 1000, то різкого гальмування не відбудеться, якщо ж на 2000, то автомобіль відчутно "клюне носом". В такому випадку бажано робити перегазування - тоді перехід на вищі оберти пройде більш комфортно і для техніки, і для пасажирів. А взагалі, в т.ч. і для безпеки, краще все робити плавно.
Затримуватися на секунду в нейтральному положенні тільки краще для
коробки.

SYN
25.06.2020, 16:38
А коробці шкодить підкочуватися, гальмуючи нею з перемиканням на нижчу швидкість
Я в основном торможу на сцеплении или на нейтрали, но если вижу что приходится сильно придавить на педаль тормоза т.е. резко снизить скорость то включаю соответствующую передачю ( в городе у меня почти всегда это 3-я, если необходимо затем 2-я) и одновременно нажимая на тормоз отпускаю сцепление.

sergio1965
25.06.2020, 20:36
Завжди стараюся прогнозувати дорожню ситуацію. Якщо потрібно трішки зменшити швидкість, то відпускаю педаль газу та пригальмовую тільки передачею, якщо потрібно більш активно зменшити швидкість, то додатково використовую гальма. Це називається прогнозоване гальмування. Їзда з обертами 2- 3 тис. дозволяє і достатньо активно підгальмовувати передачею, і достатньо активно розганятися.

SOM Tucson
25.06.2020, 22:55
Я в основном торможу на сцеплении или на нейтрали, но если вижу что приходится сильно придавить на педаль тормоза т.е. резко снизить скорость то включаю соответствующую передачю ( в городе у меня почти всегда это 3-я, если необходимо затем 2-я) и одновременно нажимая на тормоз отпускаю сцепление.Дивився відоси, де рекомендується гальмувати у зчепленні, щоб працював вакуумний підсилювач гальм. А вже при залишковій мінімальній швидкості перемикатися на нейтраль чи натискати зчеплення, щоб загальмувати в нуль.

Предмет обговорення, скоріше, поступове заплановане гальмування, наприклад, на підкочуванні до мигаючого зеленого.

СТО ХАДО
26.06.2020, 12:25
Дивився відоси, де рекомендується гальмувати у зчепленні, щоб працював вакуумний підсилювач гальм.

Не есть правда. Сама железяка "вакуумный усилитель" работает всегда. Второй вопрос - откуда берется вакуум для ее работы. Ответ (коротко) - если коленвал вращается вакуум есть. Поэтому:
- вакуумный усилитель работает на холостом ходу (катится на нейтрали)
- вакуумный усилитель работает на холостом ходу при торможении двигателем
- вакуумный усилитель работает на холостом ходу при торможении двигателем даже если выключено зажигание
Вообще притормаживание (не торможение в пол) с включенной передачей просто эффективней.

P.S. И конкретно на Тушках, ИМХО, проблемы со сбитой шестерней 5-й передачи возникают именно при оттормаживании в пол при НЕ выключенном сцеплении (передаются ударные нагрузки от работы АБС на слабые шлицы вала и шестерни).

SOM Tucson
26.06.2020, 15:33
То есть, таки, для сохраннности коробки лучше:
а) вырабатывать рефлекс экстренного торможения на две ноги:сцепление+тормоз;
б) педаль тормоза работает одинаково при многократном нажатии на скатывании на передаче и на нейтрали.
:-)
Спасибо.

VIC
26.06.2020, 15:44
Дивився відоси, де рекомендується гальмувати у зчепленні, щоб працював вакуумний підсилювач гальм.
це щоб двигун не заглох на холостих і не втратити ГУР і гальма, як при буксируванні

SOM Tucson
26.06.2020, 18:31
Холєра ясна, скільки нюансів... На велосипеді їздити було простіше :-)

sergio1965
27.06.2020, 13:05
/.............................................
P.S. И конкретно на Тушках, ИМХО, проблемы со сбитой шестерней 5-й передачи возникают именно при оттормаживании в пол при НЕ выключенном сцеплении (передаются ударные нагрузки от работы АБС на слабые шлицы вала и шестерни).
Я так не гальмував ніколи.

sergio1965
27.06.2020, 13:16

Так, нюанси є, але набуті корисні навички через якийсь час стають автоматичними, вже на рівні підсвідомості - це і називається "досвід" або "професіоналізм".

kym
28.06.2020, 08:56
кх-гм...
я уже говорил, что на автомате нет таких проблем?
не говоря уже о таки слабеньком механизме сцепления на механике....
зачем придумывать себе лишнюю головную боль в погоне за мифической экономией на ручке?

а к хорошему привыкаешь быстро...

SOM Tucson
05.07.2020, 15:46
Звикаю до нового стилю...
Їздити з переключенням на 2500 значно жвавіше. Ніяких пропусків запалення з посмикуванням...
Єдине, що напружує -- двигун чути стало набагато сильніше, але, думаю, з часом звикну. 5-а в місті за тиждень стала у нагоді 1,5 рази ;-)

Doutor
05.07.2020, 16:08
Спробуй перемикатися на 3000 - спіймаєш нові позитивні відчуття!

SOM Tucson
05.07.2020, 16:10
Реве ж, бляха, на 3000-х

Doutor
05.07.2020, 16:50
Ну то що? Най реве, на те він й двигун!

kym
05.07.2020, 17:08
дайош 4000
хто больше?

Doutor
05.07.2020, 17:11
Ну просто, якщо їзда по трасі на крейсерській із постійними обертами 3000-3500 чомусь нікого не бентежить, то чому повинно лякати перемикання на 3000?

kym
05.07.2020, 20:05
їзда по трасі на крейсерській із постійними обертами 3000-3500
для такого надо чтоб бак был литров на 200....

SOM Tucson
05.07.2020, 20:07
У мене на 5-й з 3000об/хв йде +- 105-107 км/год

sergio1965
06.07.2020, 12:24
Спробуй перемикатися на 3000 - спіймаєш нові позитивні відчуття!
100 %, ще й ресурс двигуна збережеться, бо буде вище тиск в системі змащення та краще розпорскування (розбрискування) мастила в місцях тертя. І, відповідно, краще відведення тепла із зон тертя.

sergio1965
06.07.2020, 12:36
У мене на 5-й з 3000об/хв йде +- 105-107 км/год

Це по спідометру, фактично ж буде 100 - 102 км/год., бо спідометр завищує швидкість на 5%. По обертах це "золота середина", найбільш оптимальний режим для роботи двигуна. Якщо напишете мені на мою ел. скриньку e-mail: [Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи], то у відповідь надішлю скан-копію цікавої та корисної статті про режими роботи двигуна. Стаття із циклу "Для чайників", там все досить просто і інформативно розписано. Вам буде корисно.
p.s. З технічних причин чомусь не можу тут викласти цю статтю.

VIC
06.07.2020, 13:57
По обертах це "золота середина", найбільш оптимальний режим для роботи двигуна.
найвища передача і стрілка спідометра вертикально, ось цей режим)))

Dimych
06.07.2020, 15:28
:rofl:

Okuma
06.07.2020, 18:13

Главное не перепутать со стрелкой тахометра :)

sergio1965
07.07.2020, 10:25
Приблизно так, бо це і є 105 км/год. та 3000 об./хв., але не завжди цей режим найоптимальніший.

хирург Тарас
07.07.2020, 17:35
Езда внатяг вредна мотору, лучше на 3К переключаться. А вот 6 й передачи не хватает. Иду 140 при 4К оборотов на 5 передаче. А у меня ГБО до 4,2К, потом переходит на бензин. Но дело не в бензине, а в том, что ГБЦ здорово изнашивается при высоких оборотах на газу.

barsa
07.07.2020, 18:28
Нащо ви животінку тираніте? Ну не про це Туксон, не про це. Його максимум швидкості = 100 км на годину. І трошки біля пляжу покрутитись....

sergio1965
07.07.2020, 23:09
Езда внатяг вредна мотору, лучше на 3К переключаться. А вот 6 й передачи не хватает. Иду 140 при 4К оборотов на 5 передаче. А у меня ГБО до 4,2К, потом переходит на бензин. Но дело не в бензине, а в том, что ГБЦ здорово изнашивается при высоких оборотах на газу.
Для 6-ої передачі потрібен мотор з крутним моментом мінімум 24 кг/м (240 н/м), а не 186 н/м, як у нас. 6-та, як і 5-та, це вже мультиплікатор, а що каже "золоте правило механіки" ? Виграємо в швидкості, програємо в силі. Тому для 6-ої треба щоб мотор мав більше сили. А на газі її дещо менше, ніж на бензині. Тому 140 для газу - забагато, хіба що їдеш один в автомобілі. Наша крейсерська швидкість - 100 - 110, ну хай аж 120. Можна і 140, але короткочасно.
Я колись і на "Таврії", і на "Славуті, і на "Сенсі" (і навіть на "Запорожці") теж "давав джазу", але для цього я робив тюнінг двигуну, покращуючи наповнення та очищення циліндрів і відчутно збільшуючи його віддачу. Але це вже не про економне водіння...

VIC
08.07.2020, 06:57
Езда внатяг вредна мотору, лучше на 3К переключаться.АКПП шкодить мотору? перемикання на 1,5 тис в звичайному режимі, 60 км/год на 1,1 тис. Мотор бензиновий

kym
08.07.2020, 08:11
АКПП шкодить мотору? перемикання на 1,5 тис в звичайному режимі, 60 км/год на 1,1 тис. Мотор бензиновий
именно это я и пытаюсь сказать уже несколько раз - не слышно....
ориентируйтесь как работает подобный туксон с таким же двигателем на акпп
проедьте пассом с кем-то
и не насилуйте его обортами
ибо через время начнется - памагите!....
особенно на газу......

sergio1965
08.07.2020, 10:18
именно это я и пытаюсь сказать уже несколько раз - не слышно....
ориентируйтесь как работает подобный туксон с таким же двигателем на акпп
проедьте пассом с кем-то
и не насилуйте его обортами
ибо через время начнется - памагите!....
особенно на газу......
1. Двигун високообертовий, макс. оберти 6500, з макс. крут. моментом на 4200. Це нікому нічого не каже ? Високообертові двигуни не люблять насилля низькими, до 2000, обертами. Принаймні, до 2000 віддача значно менша, а питомі витрати палива більші (якщо пригадати, власне, тему цього розділу).
2. АКПП має зовсім інші передаточні значення. Так, для зручності (лінивості) водія це плюс, а для двигуна, звісно, не смерть, але, якщо тримати правильні оберти, то МКПП краще, безумовно, якщо АКПП не 8-ступенева. Не задумувалися, для чого роблять такі багатоступеневі КПП ? Для найоптимальніших/найекономічніших режимів роботи двигуна.
3. Про насилля високими, вищими 4000, особливо, на газу, мова не йдеться. Хоча яке насилля, якщо при цих обертах двигун найкраще тягне (це зона макс. крутного моменту) ? Скоріше, це психологічне/акустичне насилля над водієм, який думає, що низькі оберти для високообертового двигуна це найкращий/найекономніший режим (якщо пригадати, власне, тему цього розділу).
4. Стверджую, що саме краще для нашого двигуна - 2 - 3 ткм. І для бензину, і, особливо, для газу.

Logan3x
08.07.2020, 12:12
Для 6-ої передачі потрібен мотор з крутним моментом мінімум 24 кг/м (240 н/м), а не 186 н/м, як у нас. 6-та, як і 5-та, це вже мультиплікатор, а що каже "золоте правило механіки" ? Виграємо в швидкості, програємо в силі. Тому для 6-ої треба щоб мотор мав більше сили. А на газі її дещо менше, ніж на бензині. Тому 140 для газу - забагато, хіба що їдеш один в автомобілі. Наша крейсерська швидкість - 100 - 110, ну хай аж 120. Можна і 140, але короткочасно.
Я колись і на "Таврії", і на "Славуті, і на "Сенсі" (і навіть на "Запорожці") теж "давав джазу", але для цього я робив тюнінг двигуну, покращуючи наповнення та очищення циліндрів і відчутно збільшуючи його віддачу. Але це вже не про економне водіння...
Если бы сделали передачи длинее 4 и 5. На москвиче 41 передачи длиннее это очень чувствовалось на 4й и 5й. запас там большой был. А здесь не додумали.

sergio1965
08.07.2020, 14:41
Если бы сделали передачи длинее 4 и 5. На москвиче 41 передачи длиннее это очень чувствовалось на 4й и 5й. запас там большой был. А здесь не додумали.
1. Краще щоб передачі були коротшими, але їх було більше, як, наприклад, у Рено Дастер. Для того й роблять 8-ми та 9-ти ступеневі КПП або безступеневі варіатори (винахід Леонардо Да Вінчі).
2. Наскільки пам'ятаю, у М-2141 було вже інше, порівняно з М-2140, передаточне відношення редуктора ГП (головної пари). Для чого ? Для покращення динаміки, адже М-2141 був важче М-2140, і для економічності (згадаймо "золоте правило механіки"). Правда, є ще й такий важливий чинник як аеродинаміка кузова, але це вже інша тема. До того ж, у М-21412 (з двигуном УЗААМ-412), якщо не помиляюся, була ГБЦ зі спіральними каналами та вищим ступенем стиснення, що покращувало наповнення циліндрів робочою сумішшю та її гомогенізацію. Знову ж таки, для покращення динаміки і для економічності.

хирург Тарас
08.07.2020, 21:44
15 л газа и выходит на сотню с кондером по шоссе.

хирург Тарас
08.07.2020, 21:48
АКПП шкодить мотору? перемикання на 1,5 тис в звичайному режимі, 60 км/год на 1,1 тис. Мотор бензиновий

Ну Вы и сравнили многолитровый мотор В- 8 Крузера с нашим .:D

sergio1965
08.07.2020, 22:02
Ну Вы и сравнили многолитровый мотор В- 8 Крузера с нашим .:D
Точно - сравнили ежа с полотенцем.

sergio1965
08.07.2020, 22:10
15 л газа и выходит на сотню с кондером по шоссе.
Нещодавня поїзда сім'єю та з родичами в Затоку через Київ протяжністю 1470 км - витрати газу 11,4 л/100 км з кондиціонером. Швидкість на шосе - 100 - 110 км/год, рідко - до 120.

хирург Тарас
08.07.2020, 22:37
Нещодавня поїзда сім'єю та з родичами в Затоку через Київ протяжністю 1470 км - витрати газу 11,4 л/100 км з кондиціонером. Швидкість на шосе - 100 - 110 км/год, рідко - до 120. Нее , ну так любой сможет !))

sergio1965
09.07.2020, 11:26
Нее , ну так любой сможет !))
Що зможе ?

хирург Тарас
09.07.2020, 14:07
При 100 кмч экономно ехать ))):D

Doutor
09.07.2020, 15:01
При 100 кмч экономно ехать ))):D

Так тема ж саме про це!:cool:

Андрейка
06.10.2020, 13:31
Еще можно порекомендовать волнообразное нажатие на гашетку.:good:

sergio1965
07.10.2020, 10:02
Еще можно порекомендовать волнообразное нажатие на гашетку.:good:

Так, буває, коли трішки менше натискаєш на акселератор, а тягне краще. Колись в автомобіль встановлювали економетр (не плутати з економайзером). Простий, але доволі ефективний і інформативний (стрілочний) прилад. Правда, багато хто, абсолютно не розуміючи його принцип дії, вважали його роботу неправильною і їздили без урахування його показників. Але хто користувався його показами, витрачав відчутно менше палива. Вважаю, що було б доцільним встановлювати його (можливо, вже в осучасненому вигляді) в усі автомобілі, принаймні, з бензиновими моторами.

VIC
07.10.2020, 10:23
було б доцільним встановлювати його (можливо, вже в осучасненому вигляді) в усі автомобілі, принаймні, з бензиновими моторами.
в тойоті є, зелена лампочка ЕСО

Tabbycat
07.10.2020, 11:59
економетр (не плутати з економайзером)
Цікаво було би дізнатися, який економетр буде більш інформативним для інжекторного двигуна?
Вакуумний (як на карбюраторних автівках) чи електронний, який реагуватиме на мілісекунди відкритого стану інжекторів?

kym
07.10.2020, 12:10
в погоне за экономией в 0,01 топлива на сотню км лучшее средство - зарабатывать бОльше...

VIC
07.10.2020, 16:24
средство - зарабатывать бОльше...або їздити менше

Dimych
07.10.2020, 17:30
або їздити менше
Это не наш метод:D

sergio1965
08.10.2020, 11:43
в тойоті є, зелена лампочка ЕСО
Здивував... Навіть в моїй "Таврії" (близько 25 років тому назад) був такий сигналізатор, правда, встановив цю схемку не виробник, а особисто я.

sergio1965
08.10.2020, 12:06
Цікаво було би дізнатися, який економетр буде більш інформативним для інжекторного двигуна?
Вакуумний (як на карбюраторних автівках) чи електронний, який реагуватиме на мілісекунди відкритого стану інжекторів?

Думаю, для розуміння економічного стилю їзди достатньо простого стрілочного, який показує розрідження за дросельною заслінкою, тобто, ступінь її відкриття. Дросельна заслінка є і карбюраторі, і в дросельному патрубку інжекторного двигуна, і функції її абсолютно однакові і там, і там.
p.s. Зрозумівши принцип роботи цього економетра ще 32 роки тому ( в автомобілі ВАЗ-2108 ), зараз він мені практично не потрібний, бо давно знаю просту техніку економної їзди. Хоча, якби був, було б краще, бо він вже мав би бути електронним, тобто, більш досконалим.

sergio1965
08.10.2020, 12:16
в погоне за экономией в 0,01 топлива на сотню км лучшее средство - зарабатывать бОльше...

"Главное не размер, а умение им пользоваться !" Якщо вміти економетром користуватися, то навіть на мікролітражці, типу "Таврії-1,1", економія досягає 0,5 - 0,8 л бензину на 100 км міського циклу, а для нашого 2,0 та в 2 рази важчого - ще більше. Правда, це коли їхати:1049:, а не стояти в заторах :(, там навіть 1 л/100 км мало що значить...

sergio1965
08.10.2020, 12:33
або їздити менше
Головне - раціонально їздити. Двоє знайомих, з одного будинку, працюють 200 м один від одного, один ходить на роботу пішки, хоча теж має автомобіль, а інший - автомобілем. Добираються до ближчого місця роботи (автомобіліста) з інтервалом 2 хв. на користь автомобіліста. Як в тому анекдоті: "Де логіка, де сенс ?" :confused:
Уточнення: як правило, обоє добираються виключно на роботу та з роботи, без заходів чи заїздів куди-інде.